Een scheef neustussenschot klinkt misschien onschuldig, maar het kan grote invloed hebben op je dagelijks leven. Problemen met ademen, snurken of chronische hoofdpijn kunnen allemaal het gevolg zijn van de vorm van het inwendige van je neus. In deze blog leggen we uit wat de oorzaken en klachten zijn van een scheef neustussenschot, en wanneer het tijd is om naar de huisarts te stappen.
Wat is een scheef neustussenschot?
Het neustussenschot, ook wel het septum genoemd, verdeelt je neus in twee helften. In een ideale situatie staat dit tussenschot recht in het midden. Bij veel mensen is dit echter niet het geval. Een scheef tussenschot kan aangeboren zijn of ontstaan door een ongeval of blessure.
Een scheef tussenschot is de meest voorkomende afwijking in de inwendige neus en kan ervoor zorgen dat je neus minder goed functioneert. Daarnaast kunnen ook de neusschelpen — kleine, vochtige structuren in de neus die de lucht bevochtigen en filteren — vergroot zijn. In combinatie met een scheef tussenschot leidt dit vaak tot klachten.
Welke klachten kun je ervaren?
Een scheef tussenschot en/of vergrote neusschelpen kunnen voor verschillende klachten zorgen. De meest voorkomende zijn:
- Gevoel van een verstopte neus, vaak aan één kant
- Moeite met ademhalen, vooral tijdens inspanning of in bed
- Chronische hoofdpijn of een drukkend gevoel in het hoofd
- Snurken of een verstoorde nachtrust
Sommige mensen merken pas hoe beperkt hun ademhaling was, nadat ze geopereerd zijn en ervaren wat ‘vrij’ ademen echt betekent.
Wanneer is een behandeling nodig?
Als je regelmatig bovenstaande klachten ervaart, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met de huisarts, die je eventueel kan verwijzen naar een KNO-arts. Deze specialist kan beoordelen of de vorm van jouw neustussenschot of neusschelpen de oorzaak van jouw klachten is. Wanneer dit het geval is, kan een septumcorrectie (het rechtzetten van het tussenschot) en/of een conchareductie (het verkleinen van de neusschelpen) uitkomst bieden.
Wat doet de KNO-arts precies?
Bij een septumcorrectie maakt de KNO-arts een kleine snee bij de neusingang. Via deze opening wordt het slijmvlies losgemaakt, waarna het scheve bot- en kraakbeenweefsel wordt gecorrigeerd. Soms wordt er wat weefsel verwijderd of opnieuw rechtgezet. Het slijmvlies wordt daarna teruggeplaatst. Er zijn geen zichtbare littekens, omdat de hele ingreep via de binnenkant van de neus gebeurt.
Als ook de neusschelpen verkleind moeten worden, gebruikt de arts vaak een techniek waarbij het slijmvlies kortstondig verhit wordt tot boven de 60 graden Celsius. Hierdoor krimpt het weefsel. Dit heet thermo-coagulatie en duurt maar enkele minuten.
In sommige gevallen plaatst de arts siliconen plaatjes als spalk, om het tussenschot tijdens de genezing op zijn plek te houden.
Wat zijn de risico’s?
Zoals bij elke operatie zijn er ook bij een septumcorrectie en/of conchareductie risico’s. De meest voorkomende complicatie is een nabloeding. Ook kunnen er zeldzaam infecties, bloeduitstortingen of het zogeheten ‘Empty Nose Syndrome’ optreden. Gelukkig zijn deze bijwerkingen zeldzaam, zeker wanneer je de richtlijnen van je arts opvolgt.
Wanneer moet je actie ondernemen?
Heb je vaak een verstopte neus zonder duidelijke verkoudheid? Of merk je dat je structureel moeite hebt met ademhalen door je neus? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan snel beoordelen of er sprake is van een afwijkend tussenschot of vergrote neusschelpen, en je verder helpen met de juiste behandeling.
Een simpele ingreep kan in veel gevallen zorgen voor merkbare verbetering — niet alleen in je ademhaling, maar ook in je energie, slaap en algehele welzijn.
Wil je weten of een septumcorrectie eventueel bij jou nodig is? Overleg dit dan met je huisarts. Goed ademen is tenslotte niet vanzelfsprekend — maar het zou dat wel moeten zijn.